anksioznost
Kako sa saturnom-Društvo

Neharmonični aspekti – Opsesija

Neharmonični aspekti-opsesija, planete u svom izgonu i padu donose opsesiju prema onom što znaju da ne mogu imati. Opesija baš ta preko puta, koja nam je najveći neprijatelj. Najveći nedostatak može da nas natera na sebe da zaboravimo zbog nje. Da se izgubimo u borbi sa onim čemu nismo ravni, jer smo totalo suprotni. Sa neprijateljem smo u nekoj vrsti opozicije ili kvadrata. Ili smo totalno bačeni u vatru kada smo u znaku tamo gde padamo, ili gde nas progone(izgon).

Opasnim stvarima treba prilaziti sa oprezom. Zato stalno osećamo nemir kada smo u nezavidnoj poziciji. Kada ne možemo da pojmimo ono što nemamo i što ne zaslužujemo. Pa zbog zavisti ne možemo da sagledamo ono što imamo. Plus nam oni samo unose nemir jer vide vašu ranjivost. Direkotno u ranu diraju. Zato se treba povući da rana zaraste.

Tamo gde se u natalnoj karti nalazi neharmoničan aspekt, govori o delu naše licnosti koji je delikatan i kome je posebna pažnja potrebna i treba joj se pristupiti s velikim oprezom. Baš zato takve pozicije i naprave nešto posebno, i trud. Promenu, revoluciju. Jer je energija prevelika i zbijena, i moze samo da eksplodira. S tim nastaje opšti haos.

Uzmimo za primer Marsa. Dođete do tako nečeg čemu ne treba puno, jer to ne ide glatko, kako hoćemo i po pravilima. Već nešto što iskače iz šablona, čudno nepredvidivo. Kao kad Mars(energija-sila-m) ne može da izdrži pred Venerom(užitak-ž).

Ta energija nas bilo Saturnovska bilo Marsovska, uplasi, bas zbog toga što se ne susrećemo. Što je tako retka. Tako posebna. Tako naša. Nije na nekom glatkom, zajedničkom nivou, što svi znaju. I što možemo negde da naučimo, i da lako saznamo kako ćemo dalje. Mi sami moramo da iskusimo težinu našeg života(Mars egzaltiran u Jarcu).

U takvim sutiacijama kad je energija prevelika(Uran-abnormalna i zbijena(Saturn). Moramo se udaljiti, da možemo sabrati utiske, Koliko je potrebno znaćemo kad osetimo da smo spremni. Ništa ni pre ni posle. U trenutku ne može da se razmili jer te planete nisu one koje u trenutku daju čistu misao. Već tenziju. Tako da je najbolje uvek se prikloniti saturnu koji je put do otvaranja svesti o tom aspektu. Smirenošću, meditacijom ćemo doći do odgovora. Udaljavanjem i gledanjem iz daleka.

"Ne, nemoj mi prići! Hoću izdaleka Da volim i želim oka tvoja dva. Jer sreća je lepa samo dok se čeka, Dok od sebe samo nagoveštaj da."
Desanka Maksimović
Strepnja

Stojite ispred statue i divite joj se. Vidite je izbliza. Ona je tako velika, veća od vas. Vidite je u svoj njenoj veličini. Mislite da nema ničeg posle nje. I probajte da se odaljite. Videćete koliko je mala i možda nezanimljiva. Možda vam ipak nešto drugo više privuče pažnju. To je moć Saturna. A svet je veliki pa ima više prilika (moć Jupitera). A blizina je Jupitera, on uvećava. Iako je tamo nešto drugo mnogo veće, ali vi ne možete jasno da vidite jer se niste udaljili.

neharmonični aspekti-opsesija
neharmonični aspekti-opsesija

Dok smo bili deca imali smo neki san, znali šta sta zelimo da budemo kad porastemo. Jer nam je to daleko i imamo jasnu viziju. Ali ako sedimo i radimo nešto u tom trenutku se izgubimo i zbunimo. Od prevelikih zelja, jupiter, mi se izgubimo u sitnicima (Merkur). (-Jupiter 180 Merkur-vladari opozitnih znakova). U tim svakodnevnim stvarima. Nekako gubimo bitku. Jer ne znamo jasno sta hoćemo. Zato treba dosta strpljena. I sporijeg rada. I u tome treba biti smiren na svakodnevnom nivou. Kad se odaljimo vidimo sta nam u suštini treba, i onda usputno na tome radimo(Devica). Polako. Blizina nas zbunjuje. Omamljuje. Sto je Venera, pa nas uspava toplota. I ne radimo možda pripritetne stvari (Mars – Ovan), nama bitne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *